2500 років Балаклаві

Знаходиться в обігу з 24 березня 2004 року.

Ювілейна монета номіналом 5 гривень, присвячена цьому стародавньому місту, в одному з районів Севастополя. На місці нинішньої Балаклави за свідченнями Страбона, Плінія Старшого та інших античних авторів знаходилось поселення племені таврів – Палакіон (VII – VI ст. до н. е.), близько IV ст. до н. е. ним заволоділи греки, у V ст. н. е. – візантійці. Бухта, надійно прихована від моря високими скелями, постійно привертала увагу – у 1357 році місто завоювали генуезці, збудувавши фортецю Чимбало, у 1457 році захопили турки, і з цього часу місто зветься Балаклава (місто риб).

Продовжує серію “Стародавні міста України”
Монета виготовлена з нейзильберу, якість виготовлення – звичайна. Діаметр монети 35,0 мм, вага – 16,54 г, гурт – рифлений, тираж – 30 000 штук.
Автори: ескізів – Борис Груденко, моделей – Святослав Іваненко.
На аверсі монети зображено давньогрецькі торговельні судна, між ними у центрі – малий Державний Герб України, під яким розміщено напис у два рядки 5 ГРИВЕНЬ в оточенні орнаментальної композиції з листя аканта та виноградної лози, крім того – логотип Монетного двору Національного банку України. Угорі розміщено напис УКРАЇНА, під ним рік карбування монети – 2004.
На реверсі у верхній частині монетного поля зображено Балаклавську бухту, праворуч – парусники, ліворуч – герб міста Балаклави; у нижній частині монетного поля – колона і два якорі, що знайдені під час археологічних розкопок, угорі півколом розміщено напис 2500 РОКІВ БАЛАКЛАВІ.